* Drvo koje se loži za sušenje mesa mora biti potpuno suvo. Od vrste drveta zavisiće i boja, miris i naravno ukus mesa.
* Trik za kvalitetniji dim je da koristite što manje drveta, najbolje tvrdog.
* Za što bolju kontrolu vlage u pušnici, ostavljajte posudu napunjenu vodom.
* Kada dosoljavate meso, to činite samo na delovima mesa na kojima primetite da nema dovoljno soli.
* Radi dobre cirkulacije vazduha u pušnici, komadi obešenog mesa ne smeju da se dodiriju, već da budu na dovoljnoj razdaljini.
Koji je vaš recept za sušenje slanine?
Dimljena slanina može se proizvoditi na razne načine, u zavisnosti od ukusa koji volite. Slanina se prvo iseče na kaiševe, odnosno veće komade koji su najpogodniji za sušenje, potom se dobro posoli i ostavi 48h da odstoji. U tom periodu treba je okrenuti 3-4 puta u toku dana. Potom se slanina ostavlja da se dimi. Dimljenje slanine obično traje 14-15 dana.